Assalammulaikum. Dah ala-ala marathon update resepi gitu. Ni semua gara-gara pemalas yahamaaattsss.. Ok ni pulak resepi triffle. Tapi nak kata triffle sangat pon aku tak tahu la. Sebab ni memang dah jauh terpesong dari ajaran sebenar. Hahaha aku memang suka suki je ubah-ubah resepi ikut kepala aku kan? Sebenarnya aku memang amat suka menatang ni sejak zaman belajar. First time aku rasa, masa kawan aku masak dekat hostel kami
Bahan-bahannya:
1 cawan tepung kastad
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair
1/2 cawan gula pasir
Buah-buahan cocktail
Kek swiss roll.
Cara-caranya:
1. Cairkan gula bersama air.
2. Masukkan susu cair dan tepung kastad.
3. Biarkan hingga masak
4. Potong swiss roll menjadi kepingan.
5. Susun dalam bekas yang ingin dituang kastad.
6. Basahkan swiss roll dengan air (syrup) cocktail.
7. Setelah kastad masak, tuangkan diatas swiss roll yang telah disusun.
8. Taburkan buah-buahan cocktail.
9. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.
*Boleh juga dihidang bersama vanilla sos.
** Resepi yang lain, jelly perlu dituangkan diatasnya. cth mcm ni.. Aku pula tak suka sebab buah aku tak nampak. Hahaha gedix..
No comments:
Post a Comment