Bahan Kulit Karipap (Doh 1)
1 kg Tepung Gandum
125 gm Majerin / Minyak
1 ½ cawan Air Sejuk Berais
1 Biji Telur
Garam secukup rasa
Bahan Inti Karipap (Doh 2)
½ kg Tepung
Gandum
125 gm
Majerin (Dicairkan)
Bahan Inti Kentang
Kentang
Daging / Ayam
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Bunga Lawang
Kayu Manis
Rempah Kari
Daun Kari
Daun Sup
Garam secukup rasa
Bawang Besar
Kentang yang dipotong dadu.
Tumiskan Bawang Putih, Merah,
Halia, (yg telah dihiris) bersama Daun Kari, Bunga Lawang dan Kayu Manis.
Masukkan Bawang Besar yang
dipotong dadu.
Masukkan Rempah Kari, Biarkan
Masak.
Masukkan Daun Sup, Daging / Ayam, Kentang.
Masukkan Garam Secukup Rasa.
Biarkan sehingga Kentang empuk
dan daging lembut.
STEP 1
Gaulkan tepung bersama garam
dan majerin, masukkan telur, kemudian uli sambil tuang air sehingga menjadi
sebati.
(Sukatan bahan dianggarkan
mengikut banyak tepung yang digunakan)
STEP 2
Gaulkan tepung bersama majerin yang telah dicairkan, uli dan jadikan ia bulatan kecil, supaya boleh dimasukkan kedalam doh pertama tadi.
STEP 3
Tepung yang telah di bulatkan
tadi, digelek rata, kemudian digulung, ulang proses ini sebanyak 2 kali.
STEP 4
Setelah siap digulung, potong
kepada beberapa bahagian mengikut kehendak anda.
STEP 5
Akhir sekali, gelek sehingga
nipis dan boleh lah dimasukkan inti kesukaan anda. Kemudian kelim tepinya
supaya ia tidak terbuka.
STEP 6
Karipap sudah boleh digoreng dan dihidangkan.
Tips: Goreng dengan api yang sangat kecil supaya karipap tidak menggelembung.
No comments:
Post a Comment