::Geng Main Masak2::

Thursday, May 30, 2013

~ Karipap Pusing ~

Bahan Kulit Karipap (Doh 1)
1 kg Tepung Gandum
125 gm Majerin / Minyak
1 ½ cawan Air Sejuk Berais
1 Biji Telur
Garam secukup rasa

Bahan Inti Karipap (Doh 2)
½ kg Tepung Gandum
125 gm Majerin (Dicairkan)

Bahan Inti Kentang
Kentang
Daging / Ayam
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Bunga Lawang
Kayu Manis
Rempah Kari
Daun Kari
Daun Sup
Garam secukup rasa
Bawang Besar 




Kentang yang dipotong dadu. 


Tumiskan Bawang Putih, Merah, Halia, (yg telah dihiris) bersama Daun Kari, Bunga Lawang dan Kayu Manis. 


Masukkan Bawang Besar yang dipotong dadu.


 Masukkan Rempah Kari, Biarkan Masak.

  
Masukkan Daun Sup,  Daging / Ayam, Kentang. 


Masukkan Garam Secukup Rasa.
 Biarkan sehingga Kentang empuk dan daging lembut.


STEP 1
Gaulkan tepung bersama garam dan majerin, masukkan telur, kemudian uli sambil tuang air sehingga menjadi sebati.
(Sukatan bahan dianggarkan mengikut banyak tepung yang digunakan) 


STEP 2
Gaulkan tepung bersama majerin yang telah dicairkan, uli dan jadikan ia bulatan kecil, supaya boleh dimasukkan kedalam doh pertama tadi. 


STEP 3
Tepung yang telah di bulatkan tadi, digelek rata, kemudian digulung, ulang proses ini sebanyak 2 kali.






STEP 4
Setelah siap digulung, potong kepada beberapa bahagian mengikut kehendak anda. 





STEP 5
Akhir sekali, gelek sehingga nipis dan boleh lah dimasukkan inti kesukaan anda. Kemudian kelim tepinya supaya ia tidak terbuka. 




STEP 6

Karipap sudah boleh digoreng dan dihidangkan.

Tips: Goreng dengan api yang sangat kecil supaya karipap tidak menggelembung.  

No comments:

Post a Comment