Kalau dlm sekilo daging bawang kecik dlm 10 ulas. Kalau guna bawang besar dlm 2 biji yg besar. Bawang putih dlm 5 ulas. Halia seinci setengah, cili kering dlm segenggam, cilipadi 7 biji. Serai dlm dua batang utk blend sekali. So kalau nak buat lebih multiply je la...
Dah blend gaul n perap bahan tu dgn daging sambil masak santan sampai menggelegak. Pastu baru masuk semua daging tu...
Dah nak kering baru masukkan garam, asam keping sekeping dua, kerisik dlm dua sudu besar, 2 batang serai hiris halus, daun kunyit sehelai yg besar hiris halus n daun limau purut koyak je sehelai dua
Kalau ayam bahan blend n santan separuh je tau. Tp kalau ayam pencen letak sama banyak
Kalau x tahu daging atau ayam pencen tu lembut atau x masuk biji kurma 2-3 biji tapi nnti angkatla balik
No comments:
Post a Comment